Jak si pojistit jízdní kolo

Jak si pojistit jízdní kolo

Není novinkou, že jízdní kola jsou často předmětem krádeží. Kromě zámku, se kterým si zloději často poradí, existuje jako prevence proti finanční ztrátě možnost si kolo pojistit. Je takové pojištění výhodné? Jaké typy pojištění jízdních kol jsou na trhu k dispozici?

Ročně se v Čechách ukradne několik tisíc kol. V případě nahlášení na policii se krádež zapíše. Není však častou praxí, že by se kolo podařilo najít.

V letních měsících, kdy se bicykl a jemu podobné dopravní prostředky využívají nejen k dojíždění do zaměstnání, ale také ke sportu a rekreaci, je tato otázka mimořádně palčivá.

Obzvlášť u drahých kol, případně koloběžek nebo elektrokol se přitom může jednat o poměrně vysokou škodu.

Zámky nebývají pro zkušené zloděje velkou překážkou a nehnout se od bicyklu na krok také není úplně ideální řešení. Možností, jak se vyhnout škodě je, nechat si kolo pojistit.

 

Pojištění kola jako součást pojištění domácnosti

V rámci pojištění domácnosti je možné si jízdní kolo pojistit na částku 5 000 až 50 000 Kč. Jedná se o limit na věci mimo místo pojištění. Podmínkou pro úhradu škody je zcizení kola, které bylo řádně uzamčené.

Druhou možností v rámci pojištění domácnosti je připojištění jízdních kol, které je konkrétnější a má obsáhlejší uplatnění. Kromě krádeže se pojistka vztahuje i na dopravní nehody.

 

Samostatné pojištění kola

Toto pojištění využívají zpravidla majitelé dražších kol. Nevztahuje se pouze na krádež, ale také na jisté druhy poškození, například následkem vandalismu. Sjednává se obvykle na rok až dva a pohybuje se okolo 2 000 Kč.

Pojišťovna nemá povinnost uhradit celou částku, kterou majitel do kola investoval. Částka, kterou pojišťovna majiteli odcizeného kola vyplatí, se odvíjí od aktuální hodnoty kola, kterou mělo v době odcizení.

Přestože se hodnota naceňuje podle aktuální hodnoty zboží, v případě likvidace škody se vám mohou hodit účtenky a další doklady o zakoupení. Je tedy dobré si takové doklady pečlivě uchovávat.

 

Lze pojistit starší kolo?

Ano, lze. Podmínkou pro uzavření pojistky na starší kolo (cca do dvou let) je, že ho majitel přiveze do prodejny, kde ho nechá odborně prohlédnout a seřídit. U dražších kol se to rozhodně vyplatí.

Cykloasistence

Relativně novou službou v nabídce cyklopojištění je cykloasistence. Ta může v případě nehody pokrýt dopravu do i ze zdravotnického zařízení a také náklady na přepravu kola do servisu a jeho opravu.

Při pořizování drahého jízdního kola určitě není na škodu přemýšlet trochu nadčasově a vzít v úvahu některou z výše zmíněných možností pojištění.

Stojí za zvážení, jestli investovat do pojištění kola nebo riskovat a nemít ani kolo, ani náhradu škody. 

 

 

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení