Skromnější konec předchozího roku nebo až rok 2021? Hlavně, ať se v novém roce konečně nadechneme

Skromnější konec předchozího roku nebo až rok 2021? Hlavně, ať se v novém roce konečně nadechneme

Ještě před pár týdny se většina Čechů oslovených v předvánočních průzkumech dušovala, že budou na vánočních dárcích šetřit. Někteří respondenti dokonce uváděli, že dárky nebudou nakupovat vůbec. Jenže data z online nákupů z listopadu a první poloviny prosince o skromnějších Vánocích rozhodně nehovoří.

Přestože to většina e-shopů a marketingových specialistů tušila, i s ohledem na poslední vývoj v oblasti online nákupů, obrat překonal očekávání a rekordní zisky z předchozích let. Objem utracených peněz se dokonce meziročně zvýšil o víc než 30 procent. Ještě v roce 2019 se přes online obchody protočilo před Vánocemi 52 miliard korun. Ano, čtete správně. Miliard, nikoliv milionů. Minulý rok už to bylo téměř 70 miliard korun.

Na přepočet obyvatel tak prý každý z nás učinil průměrně tři internetové nákupy vánočních dárků. Včetně malých dětí a osob bez přístupu na internet. To moc o velkém šetření nevypovídá. S ohledem na situaci se ale dá předpokládat, že kamenné obchody rekordní obraty neměly. Většina kupujících totiž zůstala u “bezpečnějších” online nákupů.

Pokud teď patříte mezi ty, kteří sice skromnější Vánoce plánovali, ale nezadařilo se, není třeba smutnit. Pokud je opravdu třeba víc šetřit, určitě to můžete napravit v tomto roce. Právě s koncem roku a začátkem roku nového nastal čas se ohlédnout zpět, poučit se z chyb i toho dobrého a naplánovat si příjmy a výdaje.

Ve znamení pandemie

Asi netřeba nikomu z nás připomínat, v jakém duchu se nesl loňský rok. Věřím ale, že nebyl pro vás jen ve znamení pandemie. Že se nesl i ve znamení jiných a převážně hezkých událostí.

Kromě finanční rozvahy si můžete sepsat třeba i to, co se vám na loňském roce líbilo. Co vás potěšilo. Co vám přineslo radost, úspěch a třeba i nějaké ty aha momenty. Nebo i to, co se vám osvědčilo v oblasti peněz a finančních investic.

Rozhodně je to lepší než bědovat nad tím, co se nepodařilo a co všechno ta nemoc začínající na písmenko „c“ a končící na číslo „19“ způsobila. Připomeňme si tedy spíš to dobré a do nového roku vykročme i s tím, že nás letos možná opravdu čeká skromnější rok a ještě trochu jiný život než jsme znali dosud. Ale zároveň si udržme víru, že tohle nebude trvat věčně.

Přeji vám a vlastně nám všem, aby co nejdřív přišlo období nadechnutí a snad i období bez roušek a odstupů mezi lidmi. Přeji vám také co nejlepší rok, pevné zdraví i nervy a co nejvíc pohody a klidu.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení